De 12 meest gebruikte druktechnieken

Voor het bedrukken van relatiegeschenken en promotieartikelen

De medewerkers van ZaaKado hebben jarenlange ervaring met het bedrukken van relatiegeschenken en verpakkingen. Het gaat onder meer om producten gemaakt van textiel, kunststof of keramiek. Ook promotionele artikelen voorzien wij van een logo of andere bedrukking. Door nieuwe druktechnieken komen er steeds meer mogelijkheden bij om relatiegeschenken te personaliseren. Zo kunt u elk cadeau langdurig en opvallend voorzien van uw logo. In onderstaand overzicht laten we u graag zien welke druktechnieken er zijn voor relatiegeschenken en promo artikelen. En welke techniek het meest geschikt is voor de verschillende producten.

 

1. Lasergravure

 

Bij een lasergravure wordt het digitale logo naar de lasermachine gestuurd. Een licht- of gasstraal brandt de bovenste laag van het materiaal weg in de vorm van het logo. Zelfs de kleinste details blijven zichtbaar bij lasergravure. De productietijd van deze duurzame druktechniek is vooral afhankelijk van de complexiteit van het logo. Maar ook de grootte van het te graveren oppervlak speelt een rol. Een lasergravure is altijd monochroom (1 kleur). De kleur is afhankelijk van de kleur van het te graveren oppervlak. Lasergravure is geschikt voor metaal, aluminium en glas. Maar ook bijvoorbeeld leer is prima te lasergraveren. Op deze pagina over Lasergravure vindt u nog meer informatie.

 

 

 

2. Transferdruk op textiel

 

Net als bij de ‘gewone’ zeefdruk, werkt ook transferdruk met een zeef. Het verschil is dat het logo bij transferdruk op speciaal papier wordt gedrukt, en niet direct op het item. De kleuren komen een voor een op het textiel, dus na elkaar. Daarna komt er een lijmlaag bovenop. Met een hittepers wordt het transferpapier op het item aangebracht. Nadat het transfer is afgekoeld, verwijder je het papier en blijft het logo op het item achter.

 

 

 

3. Tampondruk

 

Tampondruk is een veel gebruikte drukmethode waarbij wordt gewerkt met een metalen plaat die een fotogevoelige laag bevat. Het logo wordt zichtbaar m.b.v. uv-licht en ‘zinkt’ in de bovenste laag van het cliché. Dit diepere gedeelte wordt vervolgens met inkt gevuld. Een stempel (tampon) haalt de inkt van het cliché en brengt het over op het product. Tampondruk werkt het beste op een vlak oppervlak. Met tampondruk kun je drukken op kunststoffen, PVC, glas, keramiek, hout en papier.  Op deze pagina over Tampondruk vind je nog meer informatie.

 

 

 

4. Sublimatie

Sublimatie is een relatief nieuwe digitale printtechniek. Een digitaal geprinte tekst wordt d.m.v. een hittepers in de polyestervezel gedrukt. Deze vezels gaan namelijk openstaan bij een bepaalde temperatuur. De inkt zakt daar vervolgens in. En bij het afkoelen sluit de vezel weer. Daardoor wordt de inkt ‘opgesloten’ in het T-shirt. Alleen witte polyester stoffen zijn geschikt voor de sublimatie druktechniek. Denk aan een tablethoes, paraplu’s, tassen enz. Op deze pagina over Sublimatie vindt u nog meer informatie.

 

 

5. Zeefdruk

 

Zeefdruk is een van de meest populaire druktechnieken voor relatiegeschenken. De inkt komt rechtstreeks op het item met behulp van een zeef. Dit vindt plaats door de inkt door een gedeeltelijk open gaas te drukken.  Een zogenaamde rakel beweegt over het gaas  om druk op de zeef te zetten. Zeefdruk kent toepassingen op kunststoffen, PVC, metaal, glas, keramiek, hout, papier en textiel. Producten die vaak m.b.v. zeefdruk zijn bedrukt zijn tassen, T-shirts, wijnkisten, opblaasbare producten, petten en paraplu’s. Op deze pagina over zeefdruk vindt u nog meer informatie.

 

 

6. Doming

 

Doming is een moderne 3D druktechniek. Een afbeelding of logo wordt full colour gedrukt en voorzien van een epoxylaag. Dit is een twee componenten harslaag. Deze laag vormt een bolle 3D laag over de afbeelding. De heldere, doorzichtige laag beschermt het logo tegen verkleuring en krassen. Doming kan plaatsvinden op metaal, hout, leer, kunststof en karton.

 

 

 

7. Digitale druk

 

Via een speciale digitale printer druk je bij deze druktechniek het logo rechtstreeks op het artikel. De printer kan de CMYK-kleurenmodus drukken, maar ook wit. Ook dikkere items komen in aanmerking voor digitale druk. Het oppervlak moet wel egaal zijn. Digitaal drukken kan onder meer op kunststof, metaal, hout, papier, imitatieleer en glas.

 

 

8. Digitale transfer

 

Bij een digitale transfer plaats je de opdruk via een kleurenprinter op speciaal transferpapier. Drukken met een digitale transfer kan op veel materialen, waaronder textiel, leer, karton en fleece.

 

 

9. Keramische transfer

 

Deze druktechniek is vergelijkbaar met een normale en digitale transfertechniek. Na plaatsing van het transfer wordt het item in een oven op 700 graden gebakken. Na het afkoelen is de afdruk ingebed in het keramiek. Deze druktechniek kan worden toegepast op keramiek, porselein en glas. Denk aan het bedrukken van mokken, borden, een bril of bloempotten.

 

 

 

10. Digitale print op textiel

Voor deze digitale druktechniek wordt een printer gebruikt die afdrukt in CMYK-kleurenmodus. Ook witte inkt is mogelijk. De printer kan direct op een kledingstuk printen. Na het bedrukken van een kledingstuk wordt de afbeelding verstevigd met behulp van een hittepers. Een digitale print op textiel kan worden gedrukt op stoffen die minimaal 90% katoen bevatten. Zoals T-shirts, hoodies, poloshirts en katoenen tassen.

 

 

11. Embossing (blinddruk)

Een van de exclusievere druktechnieken voor relatiegeschenken is embossing. Bij embossing graveer je het logo in een metalen stempel. Daarna vindt bedrukking plaats in het materiaal van het te bedrukken product. Het materiaal moet dik genoeg zijn om de druk van de machine te weerstaan. Blinddruk kun je toepassen op onder meer leer, polyurethaan (PU) en karton. Denk aan de bedrukking van portefeuilles, portemonnees en mappen. Met een speciale digitale printer komt de opdruk rechtstreeks op het artikel. De printer kan de CMYK-kleurenmodus drukken, maar ook wit. Ook dikkere items komen in aanmerking voor embossing. Het oppervlak moet wel egaal zijn. Digitale druk kan onder meer worden toegepast op kunststof, metaal, hout, papier, imitatieleer en glas.

 

 

12. Borduren

 

Uw logo borduren is ook een van de luxe druktechnieken voor relatiegeschenken van textiel. Bij de borduurtechniek tekent de computer het digitale logo opnieuw om te bepalen hoeveel steken nodig zijn. Daarna komt er aan beide zijden van de stof een ring waarbinnen het borduursel zal komen. Vervolgens plaatst men het item onder een grote naaimachine. Deze naaimachine kan wel 15 naalden bevatten. Elke naald borduurt één kleur. Met een logo borduren op een relatiegeschenk creëer je een exclusieve en een duurzame uitstraling. Een logo of tekst borduren kan op veel textielsoorten. Onder meer polyester, nylon, fleece en katoen. Producten die een geborduurd logo kunnen krijgen zijn bijvoorbeeld petten, rugzakken, laptoptassen, T-shirts en bodywarmers. Op deze pagina over borduren vindt u nog meer informatie.

 

 

Meer informatie over het bedrukken van relatiegeschenken

Heeft u een vraag over de bedrukking van relatiegeschenken met uw logo of eigen ontwerp? ZaaKado helpt u graag met het maken van de juiste keuze in druktechniek. Ons creatieve team staat voor u klaar. Bel 085  4863750 of neem hier contact met ons.

 

Uw (nieuwe) logo en de verschillende druktechnieken

Is uw organisatie toe aan een nieuwe huisstijl en logo? Bedenk dan dat niet elk logo geschikt is voor elke druktechniek. En dat verkleint dus het aantal mogelijkheden voor gepersonaliseerde relatiegeschenken. Voordat u JA zegt tegen een nieuw logo zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Lees er meer over in dit blog: Wat kost uw logo?

 

ZaaKado B.V. | Hertzstraat 8 | 2652 XX Berkel en Rodenrijs | +31 (0)85-4863750 |info@zaakado.nl | www.zaakado.nlwww.kadoshopmanager.nl